Fôring papegøyer/parakitter

 
Fôring av papegøyer og undulater/parakitter

Generelt:

Sannsynligvis har du hørt at pellets er et godt fôr til papegøyer og undulater/parakitter.  Det er slik at 80% av sykdommer hos papegøyer og undulater er forårsaket av feil ernæring. Fortsatt blir de fleste fugler fôret med frø. Frø har mye fett og pesticider og mangler vitaminer og mineraler. Kun frø er aldri et godt kosthold for papegøyer og undulater/parakitter. Selv om det står på emballasjen at fôret inneholder alt fugelen trenger er det dessverre ikke sant. Det beste er å fôre din fugl med pellets. Pellets inneholder alt fuglene trenger og fuglen kan ikke selektere fôret som de kan når de får frø.

Pellets

Alle typer pellets er mye bedre enn en hvilken som helst frøblanding. Hvis du kan få tak i pellets i din dyrebutikk, kan du kjøpe den der. Noen kjente merker er Nutribird, Kay-Tee, Ecobird og Happybird. Hvis du ikke har noen dyrebutikk i nærheten som selger pellets, kan du kjøpe fôret på nettet. Pellets jeg liker best er den fra Harrison’s Bird Food. De smaker godt og det er økologisk, dermed uten pesticider. Fugler er mye mer sensitiv mot pesticider enn mennesker.

Harrison’s Bird Food

Harrison’s Bird Food kan du bestille fra www.dyrlegebutikken.no. Snakk med en fuglevant veterinær først for å få vite hvilken type som er best til å begynne med. Det fins forskjellige sorter, eksempelvis til store og mindre fugler og til unge og voksne fugler.  Etter at du har åpnet sekken er det viktig å oppbevare den i kjøleskapet eller fryseren. Du kan oppbevare en liten mengde pellets i kjøleskapet og den store sekken i fryseren. Dermed slipper du å fôre fryst fôr, som er ikke bra for fuglen.

Prisen på en kilo pellets er dyrere enn en kilo frø, men halvparten av frøene kaster du bort fordi fuglene ikke spiser skallet på frøet. Pellets kan de spise i sin helhet, så til syvende og sist er det ikke mye dyrere å fôre pellets. Du sparer også penger fordi du kan slippe dyrlegebesøk. Fugler som spiser pellets er mye friskere enn fugler som spiser frø.

Overgang fra frø til pellets

Før du begynner med å bytte fôr til pellets er det viktig at fuglen er frisk. Ikke begynn når den nettopp har vært syk. I bytteperioden er det veldig viktig at du ikke gir noe annet enn pellets og det gamle fôret (som oftest frø) og nøyaktig som skjema forteller. Da går det vanligvis greit.

Jeg bruker to forskjellige måter å bytte fôr til pellets. Den første er best for papegøyer, den andre for undulater og parakitter.

Fôrskifte generelt

Hvis fuglen spiser fra hendene dine kan du begynne med å tilby pellets som om det er en godbit. Det kan hjelpe å spille litt skuespill slik at fuglen tror at du og liker pellets. Det er best å begynne med å tilby pellets når fuglen er sulten.

Overgang papegøyer

Når du har bestemt at du skal begynne å gi fuglen pelles, fjerner du alt frø fra buret. Så forteller du alle i husholdningen at papegøyen skal bytte fôr og at ingen får lov til å gi den godbiter, heller ikke frø, inntil papegøyen spiser pellets godt. Dere kan bare gi pellets selv om papegøyen tigger om andre godbiter.

Etter at du har fjernet alle frø fra buret, gir du papegøyen pellets i den vanlige matskålen. Begynn med 10 pellets slik at du senere kan telle hvor mye den har spist. Kontroller etter 12 timer hvor mye den har spist. Har den spist alt er det fantastisk og du er ferdig med fôrskiftet. Har den spist ingenting gir du den en spiseskje med frø. Det er viktig at det ikke er mer enn en spiseskje fordi papegøyen må bli sulten slik at den er godt motivert til å spise pellets. Etter 12 timer sjekker du igjen hvor mye den har spist. Har den ennå ikke spist pellets, gir du på nytt en spiseskje med pellets. Det er viktig å gi fersk pellets etter 24 timer. En papegøye kan ikke faste som en hund, derfor er det viktig å gi frø når den ikke spiser pellets.

De fleste papegøyer spiser pellets i løpet av en dag, andre trenger litt mer tid. Hvis du ikke klarer å skifte fôr på din papegøye kan du ta den med til Trollheimen Dyreklinikk. Her vil veterinær Lonneke skifte fôr på papegøyen din. Hun har mye erfaring med fôrskifte til pellets.

Overgang undulater/parakitter

Fôrskifte på små fugler er en større utfordring enn på store fugler. Det er fordi en liten fugl har en større sjanse for å bli syk når den spiser for lite. En god måte til å skifte fôr på disse er å fjerne alt spiselig fra buret og tilby pellets isteden. Det kan hjelpe å legge pellets på bunnen av buret siden de fleste små fugler spiser fra bakken.

Så begynner du med å tilby en liten skål med frø to ganger daglig i 30 minutter. Det betyr at fuglen har mulighet til å spise to ganger daglig om den ikke vil spise pellets. Etter å ha gjort dette i en uke går du ned i tid når du tilbyr frø. Det er viktig at du fortsatt tilbyr frø to ganger daglig, men hver dag korter du ned med fem minutter. Når du er nede i fem minutter to ganger daglig, fortsetter du med dette til fuglen spiser pellets.

Ikke gi kun pellets om fuglen ikke spiser det!

Hvis du ikke klarer å skifte fôr på din papegøye kan du ta den med til Trollheimen Dyreklinikk. Her vil veterinær Lonneke skifte fôr på papegøyen din. Hun har mye erfaring med fôrskifte til pellets.

                                                                               


                                                                        Vanlige spørsmål


oMin fugl har spist frø i mange år og ser frisk ut. Hvorfor skal jeg skifte til pellets?

Det kan ta opp til flere år før sykdommer i fugler viser seg. Fugler er ville dyr og de viser veldig dårlig når de er syke. Noen fuglearter kan bli veldig gamle. En papegøye kan bli opp til 80 år. Hvis den har fylt 30 år og har spist frø hele livet betyr ikke det at frø er bra, fordi den kan bli 80 år. Fugler viser sykdom dårlig og hvis de blir syk går det vanligvis så langsomt at eieren ikke legger merke til at den er syk. Som veterinær har jeg behandlet mange fugler. De fleste kom inn for en vanlig helsesjekk og da fant jeg ut at fuglen var syk til tross for at eieren ikke hadde lagt merke til det. Det beste du kan gjøre for helsen av din fugl er å skifte fôr til pellets så fort som mulig.

oHvor mye skal jeg fôre min fugl?

Jeg anbefaler å fôre to ganger daglig. Mellom de to fôringer skal matskålen være tom. Hvis fuglen spiser alt med en gang gir du for lite og hvis bunnen av buret er fullt med pellets da gir du for mye.

På emballasjen av Harrison’s Bird Food står en indikasjon for hvor mye du kan begynne med. For store papegøyer kan du telle pellets. For små fugler kan du bruke en spiseskje for å måle hvor mye du kan gi.

oHva slags godbiter kan jeg gi til min fugl?

Etter din fugl spiser sine pellets bra (!!) kan du begynne med a gi den ”godbiter”. Du kan gi alle slags grønnsaker og frukt unntatt avokado. Avokado er giftig for fugl (og hund og katt også). Du kan også gi alle slags nøtter og frø og da er det best å bruke nøtter og frø som er også egnet for humant forbruk. I nøtter og frø fra dyrebutikken finnes ofte farlig sopp og andre giftige stoffer. Jeg anbefaler å bare gi nøtter og frø når du trener din fugl. Vanligvis er de veldig glad i nøtter og frø og da kan din fug glede seg over å være sammen med deg og lære nye ting. Valnøtter og pinjekjerner egner seg veldig godt til dette bruket. Når du bruker dem som belønning er det viktig å gi små biter hver gang.

Fôret må bestå for 80% av pellets, så ikke gi for mye andre saker!


Lykke til med å skifte fôr fra frø til pellets på din fugl!

Husk at det er du som bestemmer hva din fugl spiser og hvor lenge den derfor kan leve.

Hvis du har spørsmål kan du alltid ringe eller sende en e-post til Trollheimen Dyreklinikk.

E-post: blomstrand@svorka.net eller tlf. 71662610.


Mer informasjon kan du finne på www.harrisonsbirdfoods.com


Med vennlig hilsen,

Veterinær Lonneke Zeijlemaker

 
Tilbake informasjon papegøyerInformasjon_om_papegyer.htmlInformasjon_om_papegyer.htmlshapeimage_2_link_0